Robię najlepsze bułeczki po turecku w mieście. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Tureckie bułeczki są niezwykle pyszne i smaczne. Można je przygotować z nadzieniem twarogowym, a ich smak powala na kolana. Do wyrobienia ciasta nie trzeba droższy, więc są niezwykle proste w wykonaniu.

Składniki jakich potrzebujemy do wykonania przepisu to:

  • olej słonecznikowy, 60 gram,
  • proszek do pieczenia 12 gram,
  • mąka pszenna 430 gram,
  • jajko 3 sztuki,
  • masło 100 gram,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • sól 1 łyżeczkę,
  • kefir 100 ml,
  • ocet 15 ml
  • bryndza 250 gram.

Aby zacząć wymieszaj razem ze sobą cukier, sól, kefir i ocet za pomocą trzepaczki. Do tego dodaj 1 żółtko i 2 białka. Nie zapomnij oczywiscie o proszku do pieczenia. Do miski przesiej mąke, a podczas tego nie zapominaj o ugniatania całości ciasta.

Dzieki temu powinno wyjść delikatne i elastyczne. Następnie rozwałkuj je w rolkę, podziel na części i dodaj na nie nadzienie. Aby je zrobić wymieszaj ser z jajkiem za pomocą widelca.

Weź jeden kawałek ciasta i posyp dokładnie z każdej strony mąką, następnie go rozgniec, aby uzyskać mały kawałek. Na sam środek dodaj nadzienia i złacz razem wszystkie rogi ciasta, a następnie zrób to z każdym kawałkiem.

Ułóż je na blasze, na której został wyłożony pergamin. Ciasto posmaruj białkiem i zrób nacięcie na każdym z kawałków. Piecz 30 minut w 200 stopniach. Bułeczki powinny wyjść mięciutkie i puszyste. Smacznego!