Przygotuj raz buraka w takiej postaci, a będziesz robiła go codziennie. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Odkąd pierwszy raz przygotowałam buraki według poniższego przepisu, stały się stałym gościem w moim rodzinnym jadłospisie.

Wszyscy pokochają od pierwszego wejrzenia tą buraczkową wersję. Warto jeść buraczki codziennie, bo bardzo smaczne i mają mnóstwo składników odżywczych. Mogą być dodatkiem do dania głównego, a nawet być głównym posiłkiem w ciągu dnia. Każdy powinien wypróbować tą smaczną  recepturę pełną witamin.

Składniki:

  • 500 gramów drobnych buraczków ćwikłowych
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • kilka ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Buraczki dokładnie wyczyść i osusz. pokrój je na podłużne kawałki przypominające kształtem, łódeczki. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż folią aluminiową.

Czosnek obierz i umyj. Buraczki wraz z czosnkiem wyłóż do naczynia żaroodpornego. (Czosnku dodajemy według upodobań smakowych,w zależności jak ostrą chcemy mieć potrawę). Całość posyp majerankiem, solą i pieprzem.

Olej i ocet wylej równomiernie na wierzch buraczków. Potrawę przykryj folią i  wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.  Piecz przez około  60-90 minut (czas pieczenia jest dostosowany do wielkości  warzyw).

Pod koniec pieczenia można zdjąć folię, aby buraczki delikatnie się przypiekły.