Te ziemniaki z cebulka to prawdziwe odkrycie kulinarne – przepis od znajomej kucharki

Ziemniaki z cebulą to prosty przepis na danie, które błyskawicznie staje się hitem!

Ziemniaki są na co dzień obecne w niemal każdej polskiej kuchni. Połączenie ziemniaków i cebuli to z pozoru może banalne, a jednocześnie genialne rozwiązanie.

Nie trzeba nawet chodzić na zakupy, wszystko co jest potrzebne do tej potrawy jest dostępne w Twojej kuchni. To świetny pomysł na obiad lub kolacje.

Składniki:

  • ziemniaki – 0,7kg- cebula – 1szt
  • papryka – 1szt
  • marchewka – 1szt
  • czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
  • czerwona papryka – 1 łyżeczka
  • ocet – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 50g
  • olej roślinny – 50g
  • ulubione zioła – 20g

Przygotowanie:

Zaczynamy od naszykowania wszystkim potrzebnych produktów, łącznie z obróbką wstępną, później nie będzie na to czasu. Na początek paprykę należy pokroić w prostokątne, małe kawałeczki. Marchewkę i ziemniaki zetrzeć na  specjalnej tarce, kawałki mają być cienkie i długie. Cebule pokroić w półpierścienie.

Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzuć cebule, smaż ją kilka minut, aż się lekko zeszkli. Teraz dorzuć  marchew, smaż tak 2-3 minuty, cały czas mieszając.

Teraz czas na dodanie ziemniaków, smaż je przez około 5 minut, nadal mieszając. Kolejno dodaj paprykę, po minucie smażenia dodaj jeszcze przyprawy. Nalej na patelnie sos sojowy z octem, następnie nasyp pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

Przykryj patelnie pokrywką i smaż jeszcze parę minut, tak aby warzywa były miękkie. Między czasie dodaj swoje ulubione zioła do smaku. Po usmażeniu od razu można podać do stołu. Smacznego!