Pyszny dodatek do kanapek czy sałatki wymaga tak niewiele, a świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni. Przepis.

Jaki majonez jest najlepszy? To proste – taki, który zrobimy sami w domu.

Ten przepis musisz więc bardzo dobrze zapamiętać. Bo nie dość, że przygotowanie majonezu zgodnie z nim zajmie Ci dosłownie kilka minut, to na dodatek efekt będzie dosłownie zapierających dech w piersiach. I nie ma siły, żeby Ci się nie udało.

Potrzebne składniki:

  • 100 ml mleka,
  • 200 ml oleju,
  • łyżeczka musztardy,
  • dwie łyżeczki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • jedna trzecia łyżeczki granulowanego czosnku.

WAŻNE: Mleko i olej muszą mieć temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Do pojemnika wlej olej i mleko, a następnie wymieszaj je przy pomocy blendera lub miksera.

Dodaj pozostałe składniki i znów dokładnie wszystko wymieszaj.

Voilla – Twój domowy majonez jest gotowy.

Trzymaj go w lodówce, nie dłużej niż siedem dni.