Z tego przepisu kluski śląskie są puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują. Wiemy jak zrobić. Oto przepis

Kluski śląskie to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Nie dość, że są miękkie i puszyste to w dodatku przepysznie smakują każdemu.

Zapewne nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Kluski pochodzą z Niemiec, a powstały na Śląsku. Legenda głosi, że pierwszy raz powstały w 1241 roku w Raciborzu. Swoją popularność zyskały przede wszystkim w województwie śląskim i opolskim. Ich podstawowym składnikiem są oczywiście ziemniaki.

Kluski śląskie mają charakterystyczną dziurkę. Nie robi się jej bez powodu! Bowiem mają one stanowić tzw. „miseczkę” dla sosu, z którym najczęściej są one serwowane.

Inny powód ich istnienia jest taki, że podobno dzięki właśnie temu zagłębieniu gotują się one równomierniej. Ponadto dzięki tej dziurce, kluski wyglądają jeszcze bardziej atrakcyjniej.

Składniki:

  • ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • jajko,
  • sól do smaku.

W tym przepisie przedstawiamy jeden, wyjątkowy i zarówno sprytny trik. Ziemniaki należy obrać, wypłukać i ugotować. Następnie należy je przecisnąć przez praskę czy też maszynkę do mielenia i dokładnie je utłuczyć. Potem trzeba przełożyć je na blat kuchenny i uformować kulę, którą następnie podzielić na 4 równe części.

Jedną część zabiera się, a na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Ciasto należy teraz wyrobić ręką. W kolejnym kroku dołożyć z powrotem tę odjętą ćwiartkę ziemniaków i wbić do tego jajko i sól. Wszystko razem wyrobić ponownie.

Ostatnim krokiem jest wyrywanie niewielkich kuleczek i uformowanie ich równo, a na środku oczywiście wystarczy nacisnąć, aby zrobić dziurkę.

Wrzucać do wrzącej i lekko osolonej wody oraz delikatnie mieszać najlepiej drewnianą łyżką, aby nie przyklejały się do dna. Od momentu wypłynięcia ich na wierzch – gotować 2 minuty. Smacznego!