Pieczone ziemniaczki z tego przepisu wychodzą obłędnie – frytki z restauracji to już przeszłość

Znudziły ci się tradycyjne frytki? Ten przepis na pieczone ziemniaczki z pewnością skradnie twoje serce!

Czy danie z ziemniaków może zaskoczyć? Oczywiście, że tak!  Zachęcamy do wypróbowania tego niebanalnego sposobu na przyrządzenie ziemniaczków. Przepis jest szybki, smaczny i niedrogi. Jego sekret tkwi w marynacie.

Ziemniaki z piekarnika w nowej, niespotykanej odsłonie? Proszę bardzo!

Choć przepis jest naprawdę prosty, zachęcamy do zapisania go w zakładce, tak, żebyś łatwo mógł do niego wrócić. Czas na przygotowanie tej pysznej i wyjątkowej potrawy.

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • sól i pieprz do smaku
  • sos sojowy – 40 g
  • pęczek ulubionych ziół
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • olej słonecznikowy – 40 g

Składniki na sos:

  • majonez – 2 łyżki
  • śmietana 18% – 100 g
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w nieosolonej wodzie, do momentu, aż staną się półtwarde. Wystarczy 7-8 minut.

Kiedy ziemniaki się gotują, przygotujmy sos. Wyciskamy czosnek za pomocą praski i mieszamy go z sosem sojowym oraz olejem słonecznikowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Odcedzamy ziemniaki i lekko je studzimy. Następnie, wkładamy je do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Przykrywamy garnek i potrząsamy nim. Dzięki temu sos równomiernie rozprowadzi się po ziemniakach.

Bierzemy blachę do pieczenia i smarujemy ją olejem. Układamy na niej ziemniaczki, zostawiając trochę miejsca pomiędzy poszczególnymi ćwiartkami. Pieczemy 15-20 min, w temperaturze 200 stopni.

Choć same ziemniaczki są pyszne, to z dodatkiem sosu śmietanowego smakują po prostu obłędnie. Aby przygotować taki sos, mieszamy majonez, śmietanę i suszoną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Na koniec drobno kroimy zioła i posypujemy nimi upieczone ziemniaczki. Gotowe, smacznego! Udostępnij ten przepis w social mediach i daj swoim znajomym szansę na spróbowanie czegoś nowego!